De BigBandLier werd in 2004 opgericht als één van de tien instrumentale ensembles van de afdeling jazz/lichtemuziek aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Lier, België. De S.A.M.W.D. is de grootste academie voor Deeltijds Kunstonderwijs in Vlaanderen en telt inmiddels 3800 leerlingen. In de afdeling jazz/lichte muziek, opgericht in 1994, worden alle instrumenten en bijvakken onderwezen die nodig zijn om in de verschillende ensembles te kunnen meespelen. Naast de BigBandLier zijn er ook nog een tiental kleinere ensembles, waaronder twee vocale ensembles, jazzensembles, funkbands, popbands, skabands, soulbands, etc…

De BBL zit niet stil: tijdens haar 14-jarig bestaan heeft zij bijna 200 concerten gespeeld, waarvan een groot deel in het buitenland (Eindhoven, Bergen op Zoom, Goes, Terneuzen, Frankfurt, Hartley-Wintney, Kirkaldy, Aberdeen, Edinburgh, Mons, Oostende, Waalwijk, De Efteling, …).
De BBL ziet haar artistiek-pedagogische opdracht zeer ruim: als gastheer van het LIER JAZZ FESTIVAL zorgt ze er voor dat ook jonge talenten op dit jaarlijkse festival (10 november) kunnen uitblinken. Bovendien verzorgt de BBL een aantal malen per jaar opnames voor student-arrangeurs van de conservatoria, play-ins voor aspirant-leden, clinics met gastdocenten en workshops voor speciale doelgroepen (o.a. JAZZ ONGEHOORD: improvisatieclinics voor doven en slechthorenden). Residerend in de nieuwbouw van de SAMWD Lier volgt de BBL een lange traditie van maatschappelijke betrokkenheid: de opbrengst van het jaarlijkse Help-a-Fellow decemberconcert gaat naar behoeftige gezinnen en asielcentra.

Het REPERTOIRE van de BBL is erg breed, gaande van jaren 30 swingers, cha-cha’s, popballads, 60’s rock, 80’s funk, solofeatures tot vocals, filmmuziek, blues, rock, grunge, mambo’s shuffle, etc… Maar… het belangrijkste ingrediënt bij de optredens van de BigBandLier is het ongetemde enthousiasme (en beleefde ‘Wahnsinn’) van de band en haar publiek! Elk optreden is weer anders, en … de vocalisten en solisten GAAN ERVOOR! Heb je een concert gemist? Geen nood… raadpleeg onze kalender voor onze speellijst!

Leider van de BBL is Han Flintrop, leraar jazzhoutblazers en -strijkers, en ensemble aan de S.A.M.W.D. te Lier en voormalig lector aan de Hogeschool Antwerpen. Als arrangeur is hij werkzaam bij onder andere Blue Flame en Goedenavond producties, waar onder andere CDopnames en Marlène Dietrich galaconcerten met Leah Thys (met bigband!) op het programma staan. Voor de Europese Gemeenschap is hij hoofdarrangeur van het Golden Bridge project, waarbij hij de inzendingen van vijf landen verwerkt in een grote orkestrale compositie. Daarnaast is hij actief met zijn eigen latinjazzformatie AZUL, leider van het oldtime dansorkest BallroomBumpers, als componist en saxofonist in Vlaand’rens meest ludieke saxkwintet Comedi’Adolpho en als organisator van JAZZ WE CAN !!! zomerstage en het LIER JAZZ FESTIVAL.